Jak si upravit vousy z pohodlí domova?

Plnovous, knír, strniště nebo do hladka, to je jen základní výčet všech možností, jak nosit či nenosit vousy.  V tomto článku se však zaměříme právě na úpravu již pečlivě vypěstovaného strniště či plnovousu, který potřebuje nějakou tu úpravu.

Jak si doma upravit vousy? S těmi správnými nástroji jednoduše!

Jak si doma upravit vousy

Co budete potřebovat? Samozřejmě je dobré tvář před holením ošetřit pomocí oleje, krému nebo balzámu. Pleť díky nim nedostane tolik zabrat, vousy změknou a žiletka bude lépe klouzat. Vousy následně učešeme kartáčem nebo hřebínkem na vousy, aby bylo jasně vidět, kde je potřeba upravovat. 

Na řadu přichází kosmetika na holení. Pokud se rádi držíte tradičních postupů, jasným favoritem je mýdlo na holení, které se rozmíchá v misce a nanese pomocí štětky na tvář. Modernější verzí jsou gely a krémy, které sice nenahradí klasický rituál plnohodnotně, ale zato jsou neuvěřitelně praktické.

Začínáme s holením 

Jakmile máme pleť připravenou, můžeme začít s holením. Pokud chceme vytvořit ostré kontury vousu, ideálním pomocníkem je shavetta nebo břitva a samozřejmě šablona na tvarování vousů. Konturu obvykle vedeme od horní části ucha ke koutku úst přirozeným obloukem. Vše, co je tedy nad naší konturou pečlivě a přesně oholíme, což díky ostré břitvě nebo žiletce v shavettě nebude problém. Nyní se můžeme vrhnout na úpravu krku. Pokud máte vousů na krku méně, je dobré udělat linii oholení hned pod okrajem čelisti a tvar vousů na tvářích krásně vynikne. Zkrátka se řídit pravidlem, že tam kde vousy přirozeně začínají řídnout bude i kontura přirozená.

Na řadu přichází zkracování vousů 

Jakmile máme požadovaný tvar, můžeme se vrhnout na zkracování samotných vousů. Ideální je samozřejmě zastřihovač s nástavcem. Při troše šikovnosti však postačí i dobře nabroušené nůžky na vousy nebo vlasy. Vše záleží na tom, jak moc budeme zkracovat. Nezapomeňte na úpravu knírku! Knír jednoduše zkartáčujte směrem dolů a zastřihněte každý chlup, který přesahuje přes horní ret.

Na závěr přichází péče po holení. Pokud nám vznikly na tváři nějaké ranky, ideální je použít kamenec, čímž zastavíme drobné krvácení a ranku vydesinfikujeme. Na celkovou desinfekci je pak dobré použít kolínskou, která bude navíc skvěle vonět. Pro ošetření pleti je vhodný i olej, krém nebo balzám, vše už záleží na individuální potřebě.

Na závěrečné tvarování vousů a kníru můžeme použít vosk nebo balzám, pořádně je navonět a vydat se na nezapomenutelný lov!

Váš tým Lev Salónů.